El projecte europeu BeWater, coordinat des del CREAF, ha creat un procés participatiu innovador, basat en el diàleg i la col·laboració. El procés s'ha implementat en quatre grups de treball a Espanya, Xipre, Eslovènia i Tunísia que han creat els plans de gestió de l'aigua de la seva pròpia conca. El procés culmina ara amb la publicació del quatre plans. Tots ells responen a les necessitats de la societat i dels ecosistemes tenint en compte l'escenari actual de canvi global.
Després de tres anys de treball participatiu entre científics, gestors i ciutadania, BeWater publica avui quatre plans de gestió adaptativa de l'aigua per quatre conques mediterrànies amenaçades pels efectes del canvi climàtic: la Tordera (Espanya), el Pedieos (Xipre), el Rmel (Tunísia) i el Vipava (Eslovènia). Aquest quatre plans parteixen de condicions ambientals, socioeconòmiques i polítiques molt diferents, però comparteixen una sèrie de reptes comuns, en particular assegurar la quantitat i la qualitat de l'aigua. En total proposen 102 opcions de gestió que es podrien adoptar en els futurs processos de planificació per al desenvolupament de cada conca.
Per promoure la utilitat dels plans, els socis del projecte europeu, liderat pel CREAF, presentaran els resultats a Brussel·les a principis del 2017. D'altra banda, cada grup de treball organitzarà fòrums polítics locals per promoure l'adaptació del seu pla de gestió. Per últim, al març de 2017 tindrà lloc a Eslovènia una conferència sobre l’adaptació en la gestió de l’aigua, per a compartir les experiències d’interacció entre ciència i societat desenvolupades en el projecte BeWater i en altres iniciatives.