aquaknow   Extranet   Newsletter      

El CREAF Dóna el Tret de Sortida al Projecte BeWater

Wednesday, 15 January 2014 Posted in Tordera Society, Spain

This article in English

BEWATER-group-photo

El projecte BEWATER és un projecte europeu que comptarà amb la participació de la societat per establir plans de gestió sostenible de l'aigua i d'adaptació al canvi climàtic. Més de 30 participants de la regió euromediterrània s'han trobat a Barcelona per celebrar el kick off meeting del projecte.

La primera reunió de llançament del projecte BeWater (el kick off meeting), celebrada el 13, 14 i 15 de gener, va forjar la plataforma de col-laboració que durant els pròxims tres anys i mig servirà per tirar endavant amb els objectius del projecte.

D'acord amb l'enfocament del projecte, durant les reunions els socis van utilitzar tècniques de participació per tal de definir els mètodes de treball, acordar un llenguatge comú i identificar els desafiaments que implica l'execució eficaç d'aquest projecte tan complex.

BEWATER-field-trip1Durant la trobada, els participants van fer una sortida de camp al cas d'estudi de la conca de la Tordera, que té la capçalera dins del Parc Natural del Montseny. Aquest sortida va permetre observar i sentir de la mà dels actors principals del territori els reptes que comporta la gestió de l'aigua en aquesta àrea. Els temes d'interès que van sorgir giraven en torn de la hidrologia i els usos de l'aigua sota un context de canvi climàtic, el règim d'ús de les aigües subterrànies, els problemes de qualitat de l'aigua i la seva relació amb els serveis ecosistèmics que ofereixen. A més, els participants van arribar-se fins la resclosa de Viladecans i, abans de gaudir d'un dinar típic català, van visitar l'Observatori de la Tordera, on van conèixer els programes de recerca i educació locals que s'hi duen a terme.

Moment de la trobada de socis del BEWATER
Liderat pel CREAF, BeWater compta amb la participació de 12 institucions més, entre les quals hi ha centres de recerca, empreses, ONGs, institucions europees, plataformes i entitats amb un compromís decidit: que BeWater esdevingui realment participatiu i que el coneixement generat a nivell local pugui ser transferit a una audiència nacional i internacionals.

BEWATER kick-off 052 800

Ara estem a punt de començar la primera etapa dels processos de participació en cadascuna de les conques d'estudi. El nostre objectiu és involucrar la societat en el debat sobre els usos actuals de l'aigua i els seus problemes associats, especialment centrant-se en els impactes previstos del canvi climàtic en una escala de conca", explica Anabel Sánchez, del CREAF, que coordina el consorci format pels 12 socis representants de tota la conca mediterrània.

 

 

Més informació:
Ciència en societat per adaptar les conques del mediterrani al canvi climatic
Anabel Sanchez: a.sanchez ( at) creaf.uab.cat
Photos: Sarah Adams & Elsa Varela